Inti De Ceukelaire

Inti De Ceukelaire (1996) was amper 17 in 2012, toen Trump zijn naam leerde kennen op zijn Twitter account. De Paus las zijn naam ook, maar die kon ermee lachen…
Inti is ‘HackerOne’ en werd wereldberoemd door het hacken van Trumps Twitter account. Hij zorgde ervoor dat Trump een hilarisch Oilsjters liedje over zichzelf en zijn Russische prostituees naar zijn 40 miljoen volgelingen tweette.

Inti was moelijk bereikbaar want heel druk: hij kocht net een huis in zijn vroegere buurt bij de Welvaartstraat en is aan het verbouwen. Hij krijgt van ons een zwart chocolade konijn (met een mandje) cadeau. Het diertje staat symbool voor de konijnen die hij uit zijn hackershoed tovert.

———————————————–

GESPREK
Waar en wanneer ben je geboren?

Op 14 mei 1995 in het ASZ (Aalsters Stedelijk Ziekenhuis).

Wat is jouw alleroudste herinnering aan Aalst?

Toen ik vier jaar was: de ballonnen op het Jefkesbal! Nadien in het eerste of tweede leerjaar: het moment dat ik Prins carnaval werd. Dat was in het Schooltje van St Anna.

Wat doe je op dit moment in je leven?

Ik ben recent gestopt als ‘digital creative’ bij de VRT. Ik werkte er voor een aantal van hun merken: Ketnet, Klara, Sporza e.a. en heb er veel geleerd en fijne mensen ontmoet.
Tegelijk was ik al intens bezig met ‘security’ en ‘hacken’ en verbleef één à twee keer per maand in het buitenland. Beide jobs werden moeilijk combineerbaar en dus besloot ik de stap te wagen om zelfstandig te worden. Dat doe ik in België via ‘Intigriti‘. Op wereldniveau ben ik actief researcher bij HackerOne.

Waar heb je school gelopen?
Na het Sint Annaschooltje, op het SMI (Sint-Maarten Insituut), een heel goeie school! Ze leggen de lat hoog, maar niet elitair en op een warme manier.
Nadien wou ik iets met ‘security’ en technologie doen in Brussel, aan de Erasmus Hogeschool. Bij ‘media en communicatie’ lag de nadruk sterk op creativiteit, ontwerpen en ook het presenteren van concepten. Ik leerde er hoe ik een technologieverhaal kon brengen. Dat was inspirerend, want één van mijn frustraties was, dat veiligheid en technologie als ‘saai’ worden ervaren.

Mijn 79 jarige moeder verkent voorzichtig het internet. Kan je haar eenvoudig de begrippen ‘hacker’ en ‘ethische hacker’ uitleggen?
Ik spreek liever van ‘dé hacker’ (de goeie) en ‘de criminele hacker’ (de slechte). Een hacker is iemand die op een creatieve manier, reeds bestaande dingen gebruikt, voor doelen waar ze eigenlijk niet voor ontwikkeld zijn. En criminele hackers gebruiken deze vaardigheden voor slechte doelen. Vroeger kwam enkel de laatste categorie in beeld. Maar intussen wordt het werk van dé hackers bekend. En sindsdien hebben de criminelen het veel moeilijker.

Je bent jong begonnen, op je acht jaar je eerste hack?!
(lacht) Ja dat komt omdat ik graag vals speelde. Ik was heel slecht in spelletjes en daarom geboeid in hoe ik een spel kon saboteren. ‘Valsspelen is ook spelen, maar leuker’.

De ‘ethische’ of ‘echte’ hackers komen nu o.a. door jouw fratsen op een positieve manier in de aandacht. Als een soort van Superman of magische tovenaar, Robin Hood of mysterieuze onbekende held?
Dat is niet altijd zo geweest. Als je tien jaar geleden een beveiligingslek wou aantonen, werd je vervolgd. Nu is dat officieel ook nog zo, maar in de praktijk worden we nu gerespecteerd, kunnen we werken, worden betaald. We kunnen op afstand werken en riskeren geen vervolging meer.

Jongens en meisjes. Hoe zit dat met de verhouding mannen/vrouwen onder hackers?
Het is nog veel te weinig, niet fifty/fifty. Maar er komt verandering. In het veld waarin ik werk, zijn er maar weinig vrouwen.

Wat is dan jouw specifieke werkterrein?
Dat is Bug Bounty: bedrijven keren beloningen uit aan hackers die een lek vinden. Bij Facebook kan dat tot 40.000$ gaan. Maar, het is lang niet zo fancy als je zou denken. De ene week of maand vind je niets en heb je dus ook niets verdiend.
Ik ben zelfstandige voor mijn bug bounty. En dat is oké. Veel bedrijven willen me inhuren, maar ik zeg ‘nee’. Omdat ik alleen niet alle problemen ga vinden. Met één hacker in dienst, heb je geen voordeel. Het zit hem vooral in de samenwerking en de gemeenschap van hackers.

Wil je dan iets opstarten als een groep of een school?
Ja, ik doen we nu al met ‘Intigriti’. Dit is een Belgisch platform, oorspronkelijk opgezet door een ander Aalstenaar, Stijn Jans. We zijn nu zakenpartners.
Wat zijn een community die ethische hackers ondersteunen en ze aanprijzen bij bedrijven. Bedrijven zoals Colruyt en Torfs etc. gebruiken diensten van ethische hackers.

Wat is jouw droom die je wil realiseren binnen een 5 à 10 jaar?
Dat is nogal Aalstgericht. Ik zou er willen voor zorgen dat er meer IT-startups komen. Silcon Valley aan den Dender! In Aalst is er gigantisch veel creativiteit en ondernemerschap, alleen op technisch vlak moeten we beter doen. Belgie is geen groot land, maar op vlak van security zijn er geen landsgrenzen. Ik droom ervan om Belgie groot te maken op dat vlak. Dat lukt momenteel goed, we zijn heel goed vertegenwoordigd, net zoals Canada. Hacker zijn, is een beetje ‘dweis zijn’ gecombineerd met de Aalsterse creativiteit.
Ik doe dit op wereldniveau als actief researcher bij HackerOne. Die organisatie werd opgericht door Nederlanders en werkt vooral in Amerika en Azië. Wij met Intigrity, zijn Belgisch en richten ons ook op de internationale markt.

En HackerOne organiseert het jaarlijkse wereldkampioenschap voor hackers?
Ja, voor dat evenement nodigen ze de 100 beste hackers in de wereld uit, voor een wedstrijd van vijf dagen lang in Las Vegas. Alles wordt professioneel geregeld: je wordt betaald, goed gelogeerd en er zijn insiprerende activiteiten. En dan, is het 5 nachten hacken!
Wat ik toen bij het Pentagon heb ontdekt, mag ik niet verklappen. Wel kan ik je vertellen dat het spectaculair was.

En zo heb jij in 2018 gewonnen?
Ja, ik werd HackerOne in augustus 2018 en kreeg in Las Vegas ‘The Most Valuable Hacker’-award van HackerOne toegekend. Het is de mooiste trofee die je al hacker mee naar huis kan nemen.

Moet Aalst bij Unesco zijn erkenning voor Carnaval als werelderfgoed teruggeven?
Het is goed, qua promotie, dat we op de lijst staan. Enesco mag echter niet raken aan de creativiteit. Maar Unesco mag ook kritiek hebben, als ze ons van hun lijst willen knikkeren, moeten ze dat zeker doen. Maar ik vind het beter om erover te praten en de discussie open te trekken, i.p.v. weg te gaan van de lijst.

Dankjewel voor het interview.
Inti: ‘Ik vond de vragen heel leuk. Het is niet zoals al mijn andere interviews. Vb. mijn eerste herinnering en over Aalst. Daar moest Ik echt even over nadenken.
En jij bent van Brabant, maar je hebt het Aalsters accent toch al mooi overgepakt 🙂

Inti fluistert: ‘Ik heb nog een vijftal fratsen (tip: domeinnamen) voor Trump in mijn toverhoed zitten. Ik weet nog niet waar of wanneer ik die loslaat.’
Uitkijken dus!

———————————————–

Inti De Ceuckelaire  I Paasmaandag 22 april 2019, 12u  I  In de schaduw van Dirk Martens, Grote Markt Aalst.